Töltés... Kérlek várj!
Töltés...
A fogat posztjai

A fogat posztjai

Aki hallott a szánhúzó kutyákról, tudja milyen okosak. Ismerik az irányokat, követik a vezényszavakat, és teljes odaadással szaladnak a szán előtt. Ám a szánhúzó kutyák sem mind egyformák. A legokosabb és legkitartóbb kutyák képesek csak vezérként legelöl futni, míg a fogat hátsó kutyáinak is saját adottságokkal kell rendelkezniük.

Tekintsük át, milyen helyekre milyen tulajdonságú kutyák szükségesek.

Vezérkutyák (Lead dogs)

A legkiválóbb vezérkutyákról legendák zengenek, hatalmas kincs egy versenyen. Azt hihetnénk, elég ismernie a vezényszavakat, és követnie a musher utasításait, ám ez koránt sincs így. A vezérkutya és a szán közt akár több tíz méter is lehet a befogott kutyák számától függően, így a hajtó előfordul, hogy nem látja be az előttük levő utat. Ilyen helyzetekben a vezérkutyának önálló döntéseket kell hoznia, nem várhat a parancsokra, hisz az egész fogatot neki kell irányítania.
Emellett a vezérnek kitartónak kell lennie, folyamatos koncentrációt igényel a munkája, és a többi kutya élén futása is stressz forrás lehet. Vannak kutyák, akik egyénileg tökéletesen teljesítenek, ismerik az irányokat, vezényszavakat, ám egy fogat vezetése mentálisan túl megterhelő volna számukra. A fogat elején két vezérkutya is lehet, így megoszlik kettőjük közt a felelősség.

Erőkutyák (Wheel dogs)

Közvetlenül a szán előtt helyezkednek el az erőkutyák. A kötél még ha statikus is, akkor is van nyúlása. Így a szántól távolabb eső kutyák ereje kicsit késleltetve jut el a szánig, míg az erőkutyák közvetlenül, azonnal képesek erőt kifejteni a szán mozgására. Tehát induláskor és irányváltáskor az erőkutyák vannak kitéve a legnagyobb terhelésnek. Ennek megfelelően erőteljesebb, nagyobb kutyákat érdemes hátulra tenni különösen, ha meg van terhelve a szán. A Kutyahideg című filmben alaszkai malamutok töltötték be ezt a posztot, Foltos (Shadow) és Buck.

Csapatkutyák (Team dogs)

Az eleje és a vége közt vannak a csapatkutyák. Nekik nem kell se az útra, se a rakományra figyelni, csak szaladni a többiekkel. Szintén képzett, összecsiszolódott csapatot kell alkotniuk. A hatékony haladáshoz fontos a kutyák közti összhang. Az egész fogat olyan gyorsan halad, mint a fogat leglassabb kutyája, így összeállításukra nagy gondot kell fordítani. A rövidtávú sprint versenyeken csupa fürge és vékony kutya kerül a csapatba, rakományuk is csupán a hajtó és a szán. A hosszútávú versenyeken a kitartás kerül előtérbe, az expedíciókon pedig a túlélést biztosító tömött bunda és zsír réteg.

Fordítókutyák (Swing dogs)

A vezérkutyák munkáját hivatottak segíteni a fordítókutyák. Közvetlenül a vezérek után helyezkednek el, követve őket segítik a kanyarodásokat. Sokszor olyan kutyák kerülnek fordítókutyának, amik vezérként is megállják helyüket, és csereként vannak számontartva. A fordító kutyáknak köszönhetően a vezérkutyák tovább bírják posztjukon, kisebb erőt kell belefektetniük az irányításba.

A legelterjedtebb, párosával befogott kutyákon kívül más formájú fogatok is vannak, mint például a legyező alakzat, vagy a libasorban befogott szánhúzók. Ezeket majd egy másik cikkben taglaljuk.