Töltés... Kérlek várj!
Töltés...
A kerítés

A kerítés

Szánhúzó kutya betervezésekor az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen kerítésre van szükség. Híresek szökési kísérleteikről, és nem véletlen, hogy közülük kerülnek ki a legjobb szabadulóművészek.

Miért szöknek a szánhúzó kutyák?

A szánhúzó kutyákban erősebbek az ősi ösztönök, mint a többi "háziasítottabb" kutyában. A farkasokhoz hasonlóan falka állatok, és együtt szeretik bejárni területeiket. A háziasított tartással egyrészt leszűkült a területük, másrészt az egyedül tartott kutyák gazdájukat, családjukat tekintik falkájuknak. Tehát fő okai a tér igényük, és a falkájukhoz való folyamatos kötődés ösztöne.

A folyamatos kísérletek mellett az ivarzás is komoly ösztönöket hoz elő elméjében. Egy tüzelő szuka és egy ivarérett kan szerelmét egyszerű rácsok nem állíthatják meg. Egymás mellett, ráccsal elválasztott kutyákat -még ha vissza is tud tartani egymástól ez a fal- éjjel-nappal tartó lármát csapnak, és saját magukban is kárt okozhatnak.

Mikortól kell számítani a szökésekre?

Fórumokon olvasni sokszor, a büszke tulajdonosokat, hogy az Ő kutyájuk sosem szökött még, pedig kerítésük se annyira erős, csak nevelés kérdése. Majd kiderül, hogy kezdő gazdikról van szó, és 1 év alatti kutyájuk hazudtolja meg fajtáját.

A farkasoknál is a fiatal kölykök még nem követik a falkát a vadászatra, hanem otthon maradva játszanak egymással. A szánhúzó kutyák szökési kísérletei is ivarérés után, 1 éves koruk körül kezdődik.

Mire kell figyelni a kerítés tervezésekor?

Nagytestű, erőteljes kutyákról van szó, ezért 4 helyen is tudnak maguknak utat törni.
Elsőként általában magát a kerítést próbálják elbontani. Elkezdik rágni, tépni, kaparni, szétfeszíteni. Egy gyengébb kerítésháló réseit könnyedén szétfeszítik annyira, hogy kényelmes kijárást biztosítsanak maguknak. A finom fa kerítés folyamatos rágcsálási lehetőséget biztosíthat kedvencünknek. Ez a szökések mellett igen elrondíthatja környezetünket. Tehát jól meg kell választani kerítésünk anyagát.

Ha a kutyus belátta, hogy hiába akar áthatolni a kerítésen, mindenképpen meg fogja próbálni alatta is. Hatalmas kráterekkel nem csak a kertet tudja díszíteni, szökéseit is elősegíti ásó tudománya. Mindenképp gondoskodni kell róla, hogy ne tudjon a kerítés alatt járatot ásni, illetve a kerítés alját se tudja felfeszíteni.

Ha nem megy a kerítés alatt, akkor szökik fölötte. Ha nem elég magas a kerítés, simán átugorhatja, de ha van a kerítés közelében kutyaház, ültetett fa, vagy bármi, amire felmászhat, az is segítheti a kijutásban.

És a végül, ami egy kellően okos kutya mellett örök fejfájást tud okozni, az a kapu zárja. A kaput ugyanúgy megtanulhatja kinyitni, ahogy mi is kinyitjuk. Egy riglit könnyedén eltol, de egész bonyolult záró szerkezeteket is képes kilesni, hogy hogyan kell kinyitni.

Át lehessen látni a kerítésen?

A kutyus területét ha fallal választjuk el az utcától, annak az az előnye, hogy kevésbé ingerlik a külvilág eseményei. Az arra járóknak nem ad hangjelzést, nem támaszkodik neki a kerítésnek a sáros tappancsaival egy kis simogatás reményében, és a gyerekek se éreznek így csábítást az etetésére. Emellett a fal ha jó helyen van, árnyékot is adhat kutyánknak.

Miért kell megakadályozni a szökéseket?

Ennek több oka is van. Egyrészt az közterületen póráz és felügyelet nélkül tartott kutya önmagában már szabálysértés. Emellett kedvencünknek súlyos baja is lehet egy-egy elkalandozása során, illetve károkozása esetén is a gazdit vonják felelősségre. Egyes csatangolók pedig a vad szag után menve, vagy csak a kaland vágytól fűtve úgy el tudnak tévedni, hogy segítség nélkül haza se találnak.

A felelősség teljes kutyatartáshoz hozzá tartozik, hogy előrelátóan megelőzzük a baleseteket és kellemetlenségeket mind magunknak, mind a környezetünknek.