Töltés... Kérlek várj!
Töltés...
Szánhúzó kutya fajták

Szánhúzó kutya fajták

A szánhúzásnak több fajtája létezik. A rövid távú sprintversenyekre, a hosszú távú több napos versenyekre, illetve a folyamatos sarki körülményekhez mind más és más kutyák a legalkalmasabbak. Emellett a standardizálódásnak köszönhetően az északi kutyákból család barát hobbi kutyák is kialakultak. Tekintsük át az ismertebb szánhúzó kutyákat.

FCI Standard által elfogadott fajták

Szibériai husky

A legismertebb északi kutya. Farkashoz hasonlító kinézete, világító kék szemei, mosolygós tekintete azonnal megragad mindenkit. Munka kutyának tenyészették ki, tömött bundája alkalmassá teszi a folyamatos zord időjárás elviselésére. Rengeteg filmben sztárjai, aminek köszönhetően igen elterjedt, még ha tartása nehezebb is, mint egy átlagos kutyáé. A kiállításokon szereplő huskyk természetesen már rég nem a munkára vannak tenyésztve, hanem család barát kutyának. A család részévé válik, saját véleménye van mindenről, aminek szívesen hangot is ad. Gazdájához szocializálódva a farkasokhoz hasonló vonyító hangját akár egész emberien tudja artikulálni.

Alaszkai malamut

Az alaszkai malamut a szibériai husky nagy testvére. Sokan összekeverik vele, de aki ismeri, az egészen más kutyának látja. Vaskosabb, erőteljesebb felépítésű, nehéz terhek hosszú utakon való húzására tenyésztették ki. Önérzetes kutya, saját akarattal bír. Ennek ellenére az amerikai hadsereg előszeretettel alkalmazta, és még hegyi mentő kutyákat is képeztek malamutokból. Szintén standardizált kutya, fenséges kisugárzásával a kiállítások királya.

Szamojéd

A szamojéd Szibéria északi részéről származik, a szamojéd törzstől. Használták rénszarvas terelésre, vadászatra és olykor szánhúzásra is. Hazájában a rénszarvast használják igazán szánhúzásra, így ritkán látni szamojéd fogatot. Ősi színei a barna és a fekete volt, a fehér egyedek pedig nagyon ritka volt, és szent állatnak tartották. Később a tenyésztésük során a gyönyörű megjelenése miatt a fehér színre szelektálták. A huskynál és a malamutnál megszokott kommunikációtól eltérően szoktak ugatni is és vonyítani is. Emberekkel szemben nagyon szelídek, így házőrzésre ők sem alkalmasak.

Grönlandi kutya

A grönlandi kutyák napjainkban is ősi mesterségét űzi hazájában, a szánhúzást. A zord időjárás és a grönlandi nehéz terepviszonyok miatt sok helyre gépekkel se lehet eljutni, csak kutyákkal. Zord körülmények közt tartják, általában rövid láncon, így alakult jelleme is szilajjá és zárkózottá. Független kutya, falkatagjai közt fontos a rangsor, és olykor gazdájukat is próbára teszik, így egyáltalán nem családi kutyák. Falka kutya, nem bírja az egyedül létet, így több kutyával kell együtt tartani.

Kanadai eszkimó kutya

A kanadai eszkimókutyát eredeti hazájában az inuitok "qimmiq"-nek hívják. Szánhúzásra, vadászatra is használják, szereti maga leölni prédáját. Nem a kiállítások sztárja, teljes mértékben őrzi ősi tulajdonságait. Az FCI standard nem rég, 2018 június 11-én jegyezte be a fajtát. A kanadaiak nem akarták a fajtát megváltoztatni a kiállításokon elvárt "jólnevelt házikedvenc" szerepre. Ennek megfelelően igen élénk, kifejezetten igényli a munka végzést mind a szánhúzás, mind a vadászat terén, illetve nem az a tipikus egyforma kutyákból álló fajta. Színe és mintázata igen változatos.

Nem standardizált fajták

Alaszkai husky

Egyértelműen az alaszkai husky kutyák a világ leggyorsabb szánhúzói. Keverék kutyákról van szó, csak tenyésztőik tartják nyilván származásukat. Tenyésztésükkor csakis azt veszik figyelembe, hogy milyen szinten teljesítenek a versenyeken. Egy kutya egész vagyonokat érhet, ha a kő kemény hosszú távú versenyeken győztesként fut be csapatával. Több fajta törzsük is van. Általában - az északi kutyáktól eltérően - rövid a szőrük és nincsenek zsírpárnáik, ami lassítaná őket a mozgásban, ellenben nem lehet velük kint éjszakázni egész télen a terepen. Nagyon sovány kutyák, laikusok ránézésre éheztetett állatoknak nézhetik, de ilyen az alkatuk, ahogy a maratoni futók is szinte csak csont és bőr sportolók.

Kugsha

A kugsha a kutya és a farkas hibridje, szánhúzásra szelektálva. A Pennsylvania állambeli Wolfen Kennelklubból származik, amely az Egyesült Államokban található. Eredetileg Amerikai huskynak nevezték, de ez a név nem volt elég találó, ezért megváltoztatták. Három farkas hibrid tenyésztőtől kapta a nevét: Kulwind (Ku), Gorden Smith (GS) és Habben (Ha).
Igazán különleges kutya-farkas keverékeket tenyésztettek ki, mint a képen látható kanadai farkas x alaszkai malamut mix. (Tenyésztő: Yuliya Ivanovich)
Ezeket a tenyésztési irányokat nem minden szervezet támogatja. Az amerikai alaszkai malamut tenyésztői szövetkezet kifejezetten tiltja a farkasokkal való keresztezést, és szabályzatuk szerint tilos malamutot eladni kugsha tenyésztőnek.