Töltés... Kérlek várj!
Töltés...
A husky, mint divatkutya

A husky, mint divatkutya

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk husky, malamut és szamojéd kutyusokkal. Az internet annyira telítve van a husky kutyás képekkel, hogy vannak, akik már unalmasnak tartják, és úgy gondolják, hogy már csak a divat kedvéért tartanak husky kutyákat, és van is ebben valamennyi igazság.

Munkakutyából házikedvenc

Mióta az északi kutyák bekerültek a kiállításokra, megkezdődött átalakulásuk. Eleinte a kiállításokra érkezve egyből lehetett tudni, melyik a huskyk részlege, olyan hangosak voltak. Azonban élénk vérmérsékletük nemkívánatossá vált, hisz mégis csak egy kulturált rendezvényről van szó. Elkerülhetetlenné vált a munkakutyák teljes átalakítása.

Már nem a teljesítő képességük alapján szelektálták őket. Lenyűgöző bundájuk, mosolygós arcuk, és szelíd természetük kapott nagyobb hangsúlyt, és show kutyaként kezelték őket. A standardba belefoglalták, hogyan kell kinéznie egy munkakutyának, azonban ez nem garancia a munkaképességére.

Leigh Gilchrist, amerikai tenyésztő találó hasonlata:
"Jobb esélye van annak, hogy az ember az olimpiai versenyzők körében találjon egy Miss Universe-t, mint hogy a Miss Universe verseny résztvevői között felleljen egy olimpikont. A látvány csak szűk részét jelenti az olimpiai alkalmasságnak."

Az északi kutyák elvesztették értéküket?

A szánhúzó kutyák elvesztették eredeti funkciójukat, és hitvány, hétköznapi kutyává váltak? Ellenkezőleg! A szánhúzó kutyák maradtak szánhúzó kutyák, jelenleg is teljesítik munkájukat, ahol szükség van rájuk. A szánhúzók egy része pedig elhagyva hazáját, elhozta otthonainkba őseinek kalandokkal teli életét.

Amikor megismerkedünk Jack London regényeiben élő szánhúzókkal, vagy amikor végig izgulunk a gyönyörű északi kutyás filmen, teljesen beléjük szeretünk. Elragadó szépségük, és az ember iránti szeretetük annyira elbűvöl minket, hogy részesei akarunk lenni kalandjainak.

Az élményektől fűtötten szoktak huskyt vásárolni a gazdik, nem pedig azért, mert a másik azzal akar kitűnni a tömegből. Így aztán hiába, hogy egyre többen tartanak szánhúzó kutyát, nem a divat okolható ezért, hanem egymástól függetlenül is szerelemre gyúlnak a gazdik irántuk.

A fellobbanó szerelem veszélyei

Sajnos a meggondolatlan, hirtelen döntéseknek súlyos ára van. Sokan úgy vágnak bele az állattartásba, hogy fogalmuk sincs az adott faj/fajta igényeiről, életmódjáról. Új kedvencüket haza viszik, boldogan játszanak vele. Ahogy cseperedik, szembesülnek vele, hogy nem az ő életformájukhoz való állatot választottak. Nem tudják biztosítani a kutyus tartásához szükséges körülményeket, vagy nem értenek hozzá, és rosszul neveltté válik. A szánhúzó kutyák különleges bánásmódot igényelnek, ezért nem is olyan ritka az utóbbi.

Ekkor sincs még minden veszve, el kell vinni kutyaiskolába, ahol -neve ellenére- a gazdikat képzik ki. Sok tanácsot adnak, megtanítják a kutyával való kommunikáció fortélyait, és ha tényleg teljesen reménytelenül alkalmatlan volnál a választott barátodhoz, azzal is szembesítenek.

Megjegyzem, hogy közösségi fórumokon nem érdemes tanácsot kérni. Aki nem ért hozzá, az is úgy osztja az észt, mintha kutya suttogó volna. Aki pedig segíteni tudna, az tanács adás helyett csak számonkér, hogy miért voltál akkora marha, hogy mindenféle előismeret nélkül felelősséget vállaltál egy élőlény jövőjéért.

Mikor vállalj szánhúzó kutyát?

Megtalálható a szánhúzó kutyások közt a hirtelen belevágós gazdik ellentéte is, akik mindenképpen le akarnak beszélni a kutyatartásról. Annyira agresszívan és egyoldalúan hangsúlyozzák a negatívumokat, hogy az ember már nem is veszi őket komolyan, csak egy kellemetlen kommentelőnek tekinti.

Szóval se azokra ne hallgass, akik azt erőltetik, hogy senkinek se való ilyen kutya, se azoknak, akik annak ellenére is ajánlják, hogy nem tudsz róla semmit. Nézz utána a fajta igényeinek, és felelősségteljesen dönts róla, hogy 15-20 évig tudnál-e gondoskodni róla.