Töltés... Kérlek várj!
Töltés...
Kutya és kert

Kutya és kert

A szánhúzó kutyák és a kert együttélése

Naivan azt gondolhatjuk, hogy a kutya és a kis japánkert egymással tökéletes harmóniában megélnek, csak nevelés kérdése.
A valóság ezzel szemben az, hogy a kutyusok imádnak kertészkedni, és mikor nem látjuk, "tilosban járni". Tanítással lehet eredményt elérni, hogy tekintettel legyen a kert különböző helyeire, ám addig sok növény bánhatja, és később is lehetnek kedvenceinknek őrült pillanatai.

Ha sikeresen megtanulja, hogy a kert pázsitját nem szabad felásni, kráterekkel díszíteni, akkor sem értünk el még teljes sikert. Ősztől tavaszig, mikor sok a csapadék, és kevés a napfény, még a taposástól is kipusztul a fű, nemhogy egy csatangoló kutya lába nyomán. Az esős időszakban az egész kert időszakos sártengerré válhat, amiben egyes szánhúzók imádnak dagonyázni, ezzel is kiirtva a maradék növényzetet.

Mit tehetünk, ha mégis szeretnénk kertet és szánhúzó kutyát is?

Már hogyne lehetne kutya mellett szép kertet tartani? A mi kutyán mellett is gyönyörű kertje van a szomszédunknak! :)

A képlet hasonlóan egyszerű a saját kert esetében is: külön kell keríteni a kertet és a kutyát. Lehet nevelni a kutyust, hogy mit szabad és mit nem, de balesetek mindig is lesznek, amiért csak magunkat okolhatjuk, sőt! Még ha külön vannak kerítve, akkor is előfordulhat, hogy szerelmüknek nem szabhat korlátot egy kis kerítés, és átszöknek egymáshoz. Ilyenkor általában a kert a házigazda.

Persze próbálkozni mindig lehet az összeszoktatásukkal. Vannak is, akik sikerekkel büszkélkedhetnek ezen a téren. Ehhez persze sok türelem, és kitartó munka szükséges.

A szánhúzó kutya területének meghatározása

A szomszédoktól zárt kerítéssel, vagy élő sövénnyel a legjobb elválasztani, hogy ne zavarják egymást. A sövényt mivel a kutyus előszeretettel megritkítja, lehet a szomszéd oldalán, vagy a kutya területétől külön kerítve. A sövény árnyékot ad, és nyáron hűsíti is párologtatásával a környezetét, amire kedvencünknek nagy szüksége van.

Árnyékot adó fák is nagyon hasznosak. A kutya területén csak vastag törzsű fák maradnak meg védelem nélkül, úgyhogy a csemetéket, vagy vékonyabb törzsű fákat külön kerítsük be, még mielőtt megtépázza őket.

Az állat által elérhető növények közt nézzünk körbe, hogy ne legyenek köztük mérgezőek. Kíváncsiságból szívesen megkóstolnak mindent.